Història

Creu Coberta ahir

El barri d’Hostafrancs va ser durant uns anys tan important com una frontera i va tenir l’orgull de figurar entre les zones més dinàmiques d’una Barcelona que mantenia una expansió constant. Des d’aquells dies llunyans en què un “hostal franc” va obrir les portes gràcies a la tenacitat d’un veí de la Segarra i una fàbrica tèxtil amb el nom de l’Espanya industrial es va instal·lar en aquest territori, els anys i l’evolució de la ciutat han traslladat Hostafrancs de la perifèria a un dels centres de la nova Barcelona.

Com entrada a Barcelona, va acollir sota la Creu Coberta milers de visitants il·lustres que hi arribaven a través del Baix Llobregat. Allà els rebien els consellers de la ciutat, que consideraven aquest punt que ja existia des del segle XIV, com la veritable porta d’accés a la ciutat Comtal.

Va ser un veí de la localitat d’Hostafrancs de Sió qui va fer donar el primer tomb comercial a un barri que arribaria a comptar amb una de les avingudes més comercials d’Europa, la Creu Coberta, focus de botigues i activitat.

Creu Coberta avui

Creu Coberta junt amb Sants formen el carrer comercial més llarg d´Europa, els 4 quilometres que van des de la Plaça d’Espanya fins a la carretera de Collblanc amb més de 650 botigues, la Seu del Districte, dos mercats municipals, nombrosos establiments de restauració i altres serveis com oficines bancàries, biblioteques o centres cívics.

L’Eix està format per les associacions de comerciants de Creu Coberta i Sants Establiments Units. Cada una d’aquestes entitats realitza accions de dinamització comercial de forma individual, però les més importants i les de caràcter general les fem plegats.

Vídeo documental del 50è aniversari de l'Associació